Lips Risicobeheer & Assurantiën

Samen risicobewust ondernemen!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verzekert jou als ondernemer van een inkomen als je ziek of arbeidsongeschikt wordt. Als zelfstandig ondernemer kun je namelijk niet terugvallen op een uitkering Ziektewet. 

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering blijf je een inkomen houden als je ziek of arbeidsongeschikt wordt. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid raakt, kun je een uitkering krijgen die jouw inkomen aanvult.

Het afsluiten van een AOV is vooralsnog geen verplichting, maar vaak wel noodzakelijk! Veel ondernemers gaan vaak uit van de gedachte “Mij overkomt niets" en "Ik ga gewoon door”. Totdat… Een ongeval zit in een klein hoekje. Ziekte en arbeidsongeschiktheid heb je niet altijd in de hand. Dan is het fijn als je een AOV hebt die past bij jouw persoonlijke situatie. 

Het is dus verstandig om naar de financiële gevolgen van ziekte- en arbeidsongeschiktheid in jouw situatie te kijken. Welke invloed heeft dit voor jou in privé en welke gevolgen zijn er voor jouw bedrijf? Kun je wel blijven wonen waar je woont? Kan jouw bedrijf nog verder? En wat moet ik regelen zodat het bedrijf daadwerkelijk verder kan?

"Een AOV is duur!"
Bij de opmaak van een AOV spelen diverse variabelen een rol. De AOV dient afgestemd te zijn op jouw persoonlijke situatie. Je kunt de premie die een collega-ondernemer betaalt voor zijn AOV dan ook niet zomaar vergelijken en overnemen als premie die ook voor jou van toepassing zal zijn. Een gedegen inventarisatie is dan ook op zijn plaats! 

Toekomst: Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering
Omdat veel ondernemers geen AOV hebben maar in geval van ziekte- en arbeidsongeschiktheid in de financiële problemen komen, wil de overheid een AOV verplicht gaan stellen. Bescherming van de ondernemers zeg maar..

Naar verwachting zal dit in 2027 in werking gaan treden. Veel is nog niet bekend over de dekking die geboden zal worden. Echter, je wel dient rekening te houden met een beperkte dekking. Onder andere een lange eigen risicoperiode, een beperkte dekking op basis van gangbare arbeid en een maximum verzekerd bedrag op het niveau van het minimumloon. De minimumpremie zal (vooralsnog) maximaal € 220,- bruto per maand zijn (aftrekbaar).

Kosten AOV
Sinds januari 2013 mag er geen provisie meer gerekend worden op impactvolle producten zoals een AOV. Dit zorgt voor transparantie in de premie die je betaalt aan de verzekeraar en de vergoeding die de adviseur ontvangt. Iets waar ik zelf volledig achtersta! 
Voor het inventariseren en adviseren, afsluiten en het onderhouden van een AOV worden dus apart van de premie kosten gerekend. 

Wil je meer informatie over de kosten die gerekend worden en wat voor jou kan betekenen? Kijk dan bij "Downloads" bij de vergelijkingskaart. Of neem contact met mij op!


Foto door Towfiqu barbhuiya van Unsplash
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn